top of page

"Hou een kettingzaag niet aan de foute kant vast...",

"Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid", dat zou het nieuwe advies bij alcoholreclame worden. Stating the obvious voor de ene, aggressiever dan gewoon aangemaand worden om met verstand te drinken, maar bijlange niet verregaand genoeg qua ontradingseffect voor de anti-alcohollobby.

 

En ik heb het hier de laatste tijd eigenlijk echt wel mee gehad. Kranten en tijdschriften laten de ene na de andere arts opdraven om artikels vol te schrijven met hoe slecht alcohol wel is voor het lichaam, anderen zwaaien met statistieken over ongevallen en stommiteiten die gebeuren onder invloed... JA, we weten dat alcohol niet bepaald aan de basis van een gezond dieet ligt.JA, er gebeuren vreselijke dingen door mensen onder invloed. JA, je houdt een kettingzaag best vast aan het juist eindeMisschien ook een labeltje op alle auto's: dat ze luchtvervuiling en fijn stof veroorzaken, dat er grote kans is dat je ermee in de file gaat staan of niet overal zomaar kan parkeren? En dat je er niet mee mag rijden als je onder invloed bent van alcohol, illegale drugs, lachgas of met zelfmoordgedachten rondloopt? En dat je zelfs als je alles hierboven in acht neemt, nog kans hebt dat er een niet zo voorzichtige medemens je van de weg maait? Of zelf door een onduidelijke wegsituatie of putten in de weg ergens de mist in kan gaan of door een brug kan zakken? Of een labeltje op vlees met de melding dat daar toch wel een dier voor is doodgedaan. En dat vlees eten schade toebrengt aan de planeet en dat vleesmisbruik tot ernstige schade kan leiden. Rijden op nepdieren in de paardenmolen is er al over voor sommigen. En voor suiker zie ik het nog sneller gebeuren. Na de labeltjes komen er grote doodskoppen op zakjes neuzekes, zure beertjes, frisdranken en melo-cakes! ...We zijn een land van klagers misschien, maar verdorie toch ook een land van levensgenieters en kwaliteitszoekers, anyway, dat hoop ik dan toch nog, na al dat negativisme. In 2016 werd de Belgische Biercultuur tot Unesco immaterieel erfgoed uitgeroepen. Naast bieren van wereldkwaliteit werden daarvoor ook onze cafés, de bierkeuken en vooral de beleving rond bier in aanmerking genomen. Vandaag is er de uitreiking van Michelinsterren in Antwerpen, de ultieme bekroning van gastronomie. Wees gerust, ze hebben allemaal een sommelier en een uitgebreide wijnkaart. Ook Belgische gin en whisky valt regelmatig in de prijzen. We scoren dus in kwaliteit, niet in "zuipenomzatteworden". En zoals met alles, "te" is te veel. Wij weten ook dat alcohol andere, positieve dingen kan doen, dat het niet het zuiver verslavend roesmiddel is waarvoor het wordt versleten. Alcohol brengt mensen samen, en niet zoals junkies in hok samen liggen. Als voorzitter van een biervereniging zie ik dat er wordt gepraat, gediscussieerd, samengezeten met mensen die elkaar voor de rest van haar noch pluim kennen. We letten op mekaar. Iemand die komt om zat te worden heeft betere opties. Iemand die zich toch eens laat vangen en beneveld over de schreef gaat, verontschuldigt zich nadien en zal nadien wel zijn limieten beter kunnen inschatten. Het vooruitzicht van een kater is voor mij persoonlijk ook een goede rem voor te veel losbandigheid. Liever kwaliteit dan kwantiteit ook weer. We organiseren met O.B.E.R. vzw het Kerstbierfestival, 2 dagen komen er telkens 900 liefhebbers over de vloer en er zijn nauwelijks problemen met te dronken deelnemers. Ze weten dat er een duizelingwekkend aanbod aan topbieren is, dat het gezellig is, dat de kans er is dat je aan tafel geraakt met internationaal gezelschap, waarbij vriendschappen voor het leven gesmeed worden. Tussen de gasten en tussen de bijna 100 vrijwilligers. Bijna een half jaar op voorhand is het op 2 uur tijd uitverkocht. Tijdens de Corona-lockdowns deden we online tastings met 50-60 deelnemers, ieder in zijn eigen kot met een pakketje topbieren erbij. Ik zie het met een koffiekransje of limonadeclub nog niet gebeuren. De nood aan menselijk contact bleek heel groot en we ervaren dat met pot en pint dat toch makkelijker verloopt voor heel wat mensen. We gingen tijdens de coronajaren van 225 leden in 2019 naar +300 leden in 2021 tot 369 nu. De drank geeft gelijk een onderwerp om over te spreken, is het zoet, bitter, zuur? Welke aroma's vind je? Wie heeft het gebrouwen? Op welke manier, welk verhaal hangt er aan vast? Is de brouwer nog maar pas begonnen, wordt er een eeuwenoud recept al dan niet geclaimd? En voor gevorderden: brouwt die brouwerij wel zelf, of komt het stiekem uit de ketels van een ander bedrijf? Gespreksstof genoeg, en ik ontken niet dat alcohol de drempel lager maakt om toe te treden en een gesprek aan te gaan, maar de vriendschappen die ontstaan zijn niet te tellen en hangen echt niet met zattemansklap aaneen. Het gezondheidsaspect blijft een ander ding waar de anti-lobby's een stok in hebben gevonden. Ik stel me dan de vraag: Hebben we in België en Nederland dan geen redelijk hoge levensverwachting? Ligt dat dan aan de pillen tegen depressies die 1 op 8 volwassenen nemen, of toch aan het feit dat we al bij al redelijk verantwoord omgaan met allerlei substanties die legaal beschikbaar zijn? Ik drink dan liever eens een lekker bier om eventuele doemgedachten uit mijn hoofd te zetten. Maar dat verantwoord drinken zal de reden wel niet zijn, ik vermoed eerder omdat we kettingzagen meestal aan het juiste eind vasthouden. Misschien is het wel statistisch te bewijzen. En tot slot: willen we wel 100 jaar worden, knagend op een stukje droog zout- en suikerloos brood en nippend van een glaasje water? Terwijl de kans niet minder is alsnog vroegtijdig aan ons einde komen door een ongeval of ziekte terwijl we op dat stukje brood kauwen?

 

Gunter Mertens,

Voorzitter O.B.E.R. vzw.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page