top of page

BierNocturne 2025

17 oktober 2025


De O.B.E.R. BierNocturne is altijd een leuk event, maar kende door de jaren heen een wisselend succes. Het aantal deelnemers varieert meestal ergens tussen de 10 en 20 deelnemers, met een dieptepunt van 5 wandelaars in 2018. Toen bezochten we nochtans óók de Artisanale Bierfabriek, de brouwerij die dit jaar ook op het menu stond. Deze keer was er echter een recordopkomst van maar liefst 29 deelnemers! Lag het aan het verzetten van de datum naar half oktober in plaats van de traditionele 31e ? Of was het gewoon omdat het vrijdag was iedereen wel zin had in een avondwandeling met wat bier? Er was alvast geen concurrentie met allerhande Halloweentochten of een ex-secretaris zijn verjaardag deze keer.


ree

Bij het verzamelen aan het station van Heide-Kalmthout werd een autokoffer opengetrokken en kregen we als eerste bier een proefglaasje Zundert 4, het refterbier van de inmiddels opgeheven Trappistenabdij in onze buurgemeente over de grens. Als laatste “stuiptrekking” werd deze nog afgevuld in 75 cl-flessen en oa. via Colruyt verdeeld.


ree

Terwijl de avond viel werden we door veurzitter Gunter vakkundig op weg gestuurd en begeleid door de Kalmthoutse straten naar onze volgende stop, een twee kilometer verder ergens aan de Hollekelderstraat, waar in het donker twee lichtjes en een klein wit pluizig hondje opdoken. 2 enthousiaste vrijwilligers mochten ons een primeur uitschenken, namelijk de Planet Caravan van Crow Moutain, vers uit de brouwerij en een paar uur eerder nog snel van etiketten voorzien.


ree

Planet Caravan is een double dry-hopped Hazy IPA van 7,1% alc. De naam komt van een nummer van Black Sabbath, als eerbetoon aan de onlangs overleden Ozzy Osbourne. Lekkere tropische IPA gehopt met Eukanot, Chinook en Cascade. Het was best warm op deze oktoberavond en we hadden al goed gestapt, dus de verfrissing was welkom.


Onder begeleiding van vele zaklampen en door leuke bospaadjes kwamen we toe bij de ArtisanALE BIERfabriek. Sinds 2021 is dat een officiële brouwerij, maar ze is wel heel klein en niet voorzien op 29 bezoekers. Ze hadden voor ons de tuin gezellig ingericht met enkele statafels en wat stoelen zodat er even gerust kon worden en terwijl de ene helft in het brouwlokaal een vakkundige uitleg over het brouwproces kreeg kon de rest in de tuin genieten van Moeder Kee, een zachte tripel van 8%. Na de wisseling kreeg de andere helft kans op de uitleg onder genot van de Mont Noir, een export stout van 10%. Een derde bier was eigenlijk niet voorzien, maar de brouwers kwamen toch nog aanzetten met een proevertje van een nog naamloos bier. We proefden en zouden het durven catalogiseren onder de stijl oud bruin/Vlaams rood. Gezien het unieke karakter en de beperkte hoeveelheid spraken we af om het een winterse naam te geven en het zo op het komend Kerstbierfestival te presenteren. Weer een mooie primeur!


We liepen wat achter op schema, dus na nog een snelle plaspauze werd koers gezet naar de volgende stop. In de tuin van O.B.E.R.-lid Rudy staat een supergezellig afdakje met zelfs een houtkachel en ook hier stonden weer 2 lekkere bieren klaar. Cuvée Jerome van brouwerij De Meester en Holiday Spirits, een door BeerMaster Hans geschonken winterbier van Brouwerij Pronck uit Nederland. Het eerste bier is een lekker droog gehopt blondje van 7,5%, het tweede een stevige winterwarmer van 10,8% met als inspiratiebron Gouden Carolus Christmas.


Het probleem met bierstops is dat het altijd veel te gezellig is en tijdschema’s al snel de vuilbak in kunnen. Gelukkig was de wandeling net iets korter (6,5km) dan de vorige jaren en kon er dwars door het bos wel wat tijd ingehaald worden om op tijd terug aan het station aan te komen voor de treinreizigers. De laatste stop was café De Sandy aan het station van Heide, waar we nog binnen vielen voor een (paar) gezellige afsluiter(s) en een portie “warm gemengd”.


Tekst : Tinne Van Bavel, Gunter Mertens.  Foto’s Gunter Mertens, Wim Bastiaenssens



 
 
bottom of page