Objectieve Bierproevers Essense Regio

 

De AGENDA   

last updated: 25/12/13     

Wat brengt 2011 ?

Aanrader ! Neem ook een kijkje in de agenda's van 2000, 2001, 2002, 2003  2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 waar je overal links vind naar sfeerverslagjes en foto's van onze voorbije activiteiten.

22 januari : Gastronomisch Ledenfeest

In de namiddag om 15u is er een stockverkoop van kerstbieren. 
Plaats: Rijkmakerlaan 17 in het magazijn van Drankenhandel Van Oevelen. (Industrieterrein tussen Essen en Nieuwmoer) Van 15-16u15.

info en lijst met beschikbare bieren:

's Avonds is er weer het uitgebreid gastronomisch diner, met natuurlijk bier in de hoofdrol. Dit jaar in restaurant De Kiekenhoeve, Moerkantsebaan 54 op een 500m van het station van Essen. (over de brug of via het tunneltje). Aanvang met aperitief om 18u00. Kerstbierhelpers eten en drinken aan halve prijs. 

Het Menu vind je via deze link. Inschrijven kan hier

Zaterdag 19 februari :Daguitstap

Om al onze helpers van het festival te bedanken gaan we voor de 4de keer op rij een dagje er op uit. De eerste keuze gaat naar het festivalteam dat in de maanden voor en de weken na het festival alles in goede banen leidt. Vervolgens mogen alle helpers van op het festivalweekend zich aan melden. Resterende vrije plaatsen gaan naar de overige OBER-leden om zo de prijs van de bus te spreiden over een zo groot mogelijk aantal deelnemers.

 

We trekken deze keer naar de Laars van Henegouwen.

 

We bezoeken eerst Brasserie Thierache van nr 102 Thierashe Speciale Brune en krijgen daar een boterham met jambon Ardennaise of Paté à la bière

Doen een wandeling van Abbaye de Scourmont naar Le Poteaupre (de In de Vrede van Chimay) om er een Chimay degustatie te doen (oa Chimay rood in primeur van 't vat)

Vervolgens bezoeken we het Gambrinus Drivers museum te Romedenne

en sluiten af in Brasserie des Fagnes van nr 100 Super des Fagnes de Noël al waar we ook iets warms eten.

 

5-6 maart : Zythos Bier Festival (ZBF)

Het grootste en bekendste bierfestival van België. De showcase waar de Belgische brouwers hun beste biertje voorzetten. Meer info op www.zbf.be

Vrijdag 11 maart : Slow Brew Tour de Belgique

...met Opper-Chouffe Chris Bauweraerts van de brouwerij Achouffe.

Omdat het aantal plaatsen beperkt is, is een inschrijving via onderstaande link of via een bestuurslid vereist. 

 Aanvang 20:00. Locatie: VOLKSHUIS.

Zondag 20 maart : Deltabierfestival

Ons jaarlijks tegenbezoek aan het gezellige bierfestival van de Zeeuwse amateurbierbrouwersvereniging de Deltabrouwers in Goes. Het festival gaat dit jaar door in uitspanning De goederenloods van 14:00 tot 20:00. Altijd sfeer, bierspelen, bierproefspel, bierige lezingen, en natuurlijk ook genieten van zo'n 30tal Belgische, Nederlandse en exotische bieren. Info en Inschrijving volgen zodra de datum nadert. Meer info kan je bekomen via contactformulier - Chauffeurs ook welkom!

16 april : proeverij Emelisse

Kees Bubberman van de brouwerij Emelisse in Kamperland (NL) staat bekend als een innovatieve brouwer die steeds uitpakt met verrassende bieren. Terug in onze vertrouwde zaal in de Oude Pastorij.

Aanvang 20:00

Zondag 1 mei: Toer de Geuze

Ook dit jaar gaat de 2 jaarlijkse door HORAL ingerichte toer de geuze door. Voor dit treffen met Nonkel Brett sluiten we aan bij het Antwerps Bier College. Inschrijven moet je dan ook doen via hun site. Er vertrekt een bus in Essen aan de Kerk, deze gaat vervolgens naar Stabroek (parking PITO) en vervolgens naar de Desguinlei in Antwerpen. Hier kan gewisseld worden van bus zodat je toer A, B of C gaat volgen. 's Avonds komen de 3 bussen terug samen op de Desguinlei en rijdt er 1 terug naar Stabroek en Essen.

inschrijven via http://www.antwerpsbiercollege.be/agenda

dit dient voor 15-4 te gebeuren.

Zaterdag 14 mei: Trappistenavond Kapellen

Ook dt jaar organiseert de trappistenclub van Kapellen hun jaarlijkse trappistenavond. Een aantal bestuursleden zullen wel wat proefglaasjes mee brengen zodat je de verschillende trappistenbieren kan proeven zonder dat we volle flessen alleen moeten leegdrinken. Indien men er in slaagt alle trappisten bij elkaar te brengen zijn dit reeds 25 verschillende bieren. Met de Vat versies en de op eik gerijpte La Trappe trappisten zouden het er nog meer zijn.

Dit alles vindt plaats in Jeugdcentrum Den Biz (Eikendreef 3, 2950 Kapellen)Aanvang 20:00

Laat even weten dat je komt, dan brengen we voldoende glaasjes mee.

Zaterdag 11 Juni : Westvleteren Café te Hoboken (Antwerpen)

Via een gunstige wind vernemen we onderstaande van de Vrienden van Tampouy :

- Wat: Trappistencafé
- Wanneer: 11 juni vanaf 20.00 uur
- Waar: het café van het Macadammeke (Klaverbladdreef in Hoboken)
- Tot hoe laat? Tot het bier op is

Hoe geraak je op het Macadammeke?
- Aan het Schoonselhof (de begraafplaats van Antwerpen) neem je de Sintbernardse steenweg, dat is de N 148  van Antwerpen richting Hemiksem.
- Na 300 m aan de verkeerslichten rechtdoor.
- Weerom 300 m verder – de eerste straat links - is de Klaverblad dreef.  

Namens OBER ondersteunen we deze actie zeker maar je moet er wel op eigen initiatief naar toe. Het Macadammeke vind je aan de Klaverbladdreef te Hoboken.  Webmaster Werner ga je er al zeker aantreffen.

Maandag  13 juni: Fietstocht

Op pinkstermaandag laat laat OBER zich voor de achtste keer van zijn sportiefste kant zien: Stilaan een traditie dus! Een gezellige fietstocht, doch niet voor watjes. Vertrek 10 u aan het station van Essen. Bestemming nog steeds onbekend maar dus niet richting Steenbergen en maar een goede 55 KM ipv 75 KM.

Om praktische redenen wordt ook gevraagd reeds je middagmaal te kiezen uit de volgende Menu.  

Zaterdag 25 juni : Bierzoektocht met aansluitend bezoek aan Bierpassie weekend in Antwerpen.

We starten zoals alle jaren met een Zoektocht met biervraagjes. Daar we Antwerpen nu wel gezien hebben en Werner Verschueren teveel thuis voordeel heeft trekken we dit jaar naar locatie X. Om voorbereidende studies in Bierencyclopedieën en andere naslagwerken te voorkomen wordt X pas de dag voor vertrek aan de inschrijvers bekend gemaakt.

We vertrekken daarom ook vroeger. Het wordt een heuse dagactiviteit. We nemen de trein om 9:42 te Essen richting Antwerpen. Op heel dit traject kan worden opgestapt, maar we rijden dus nog verder. We bezoeken een brouwerij en hebben daar het middagmaal. Vervolgens heeft de wandeling plaats in locatie X.

Tegen 18:50 zijn we terug in Antwerpen Centraal en gaan we richting Bierpassiefestival. Zij die willen sluiten dan eventueel nog aan. Afhankelijk van de honger neem je een broodje in een broodjes zaak, een Frietje in het frietmuseum op de Groenplaats of onderweg of ga je uitgebreid eten en vervoeg je de groep later op de Groenplaats. 

Woensdag 10 Augustus : Daguitstap naar de Westhoek

Ook deze activiteit begint vaste vorm te kennen.

7 uur Essen met opstap in Kalmthout, Kapellen, Ekeren...
10 uur Sint-Bernardus
12.30 boterham in De Vrede
14:15 het Schooltje van de Struise brouwers
16.30 Thiriez  + eten ter plaatse

22.00 retour Essen

Zaterdag 24 september : Afwijkingen in bier

Smaakte uw bier al eens niet zoals het hoorde, maar wist u niet te vertellen wat er precies mis was? Zat er een eigenaardig geurtje aan bijvoorbeeld als een natte hond, maar zei de cafébaas dat er niks aan de hand was? 

We gaan deze afwijkingen proberen te benoemen en achterhalen wat de oorzaak kan zijn van die fouten. We maken daarvoor gebruik van een "aromakoffer" die u bijvoorbeeld ook in het programma Tournée Générale zag. 

Diacetyl (boter), DMS(Selder), Oxidatie,.... binnenkort geen Latijn meer voor u!

Onder deskundige leiding van Derek Walsh. 
Plaats: O*KA Cultuurcentrum, Kalmthout
Tijd: 20u. 

Maandag 31 oktober : avondwandeling

Ondanks de datum geen Halloweentoestanden, maar een fikse wandeling met toch hier en daar wat bier. Vertrek station Kalmthout 19u. 

Laat even weten dat je komt via de doodle dan vertrekken we niet zonder u.

18 november : Proeverij: Red de hei ! 

Vurige verhalen met bierproeverij in de brandweerkazerne

Vertelavond t.v.v. Vriendenkring van de brandweer. Eva Hensbergen, auteur van het boek ‘De brand op de Kalmthoutse heide’ vertelt in gezelschap van de brandweermannen het verhaal van 25 mei en de dagen die daarop volgde, geïllustreerd met foto’s en filmbeelden. Tussen de verhalen door kun je proeven van enkele vurige bieren. Aanvang 19.30 uur. Deelname 10 euro. Inschrijven via voorinschrijving, tel. 03 666 61 01.

Plaats: brandweerkazerne van Kalmthout. Kerkeneind 15-17

De opbrengst gaat integraal naar de vriendenkring van de brandweer Kalmthout en Red de Hei.

17-18 December : het 17e Kerstbierfestival

Steeds een grandioos feest, waar de bierkenner en de buurtbewoner elkaar vinden tussen de grootste selectie kerstbier ter wereld in een internationale sfeer. Alle info op www.kerstbierfestival.be

En vooruitziend als we zijn: : Agenda 2012

Lid of geen lid, altijd welkom.
Aanvangsuur proefavonden: 20u00

de prijs voor de degustaties bedraagt gewoonlijk 5 Euro voor leden en 10 Euro. voor niet-leden. Voor meer informatie of reservaties kan je contact opnemen via het contactformulier

OPGELET! Wees u er van bewust dat dit slechts een voorlopige agenda is, en dat wijzigingen steeds mogelijk zijn. Als u op de hoogte wil gehouden worden van een bepaalde activiteit, contacteer ons dan via dit formulier, zodat we u op de hoogte kunnen houden.