START

O.B.E.R. KERSTBIERFESTIVAL BIERARCHIEF LINKS

CONTACT

Biergids voor België Nederland en Luxemburg, Tim Webb

cat. Boekbespreking org. nvt.
datum: 17/03/2002 verslag: Jan M. Van Bragt
foto's: cover,

Volgens de achterflap’ De meest complete gids voor de bierliefhebber”. In dit 350 blz. bierboek kan de liefhebber alles vinden over de voorkomende biertypen van de Benelux, de meer dan 170 brouwerijen en de meer dan 1100 bieren. Van meer dan 650 biercafé’s wordt melding gemaakt met sfeeromschrijving. Alle bekende bierfestivals- aktiviteiten en –musea worden vermeld. Illustraties zijn van Kris ‘Oerbier’ Herteleer. Tim begint het boek met zijn verantwoording. Het boek is het resultaat van een stel dwazen en van irrationele vasthoudendheid. Zonder kennis en inbreng van Hugh Shipman (Bierlijn), Casimir Elsen (Zythos), Theo Flissebaalje (PINT), Derek Walsh (Biertypegids) en Joris P.Pattyn zou er alleen maar onzin in dit boek hebben gestaan…Het lijkt wel of Belgen zich schamen voor de kunde van hun brouwers….Wie alternatieven wil voor saai bier moet dit boek lezen!

Inderdaad als je zo’n pretentieus project begint is hulp van insiders onontbeerlijk!Als het eindresultaat daar is mag je terecht trots zijn
Joris is een Objectieve Bierproever van het eerste uur en bestuurslid van EBCU die het voorwoord voor zijn rekening neemt. Hierin slaat hij de spijker op zijn kop: De Belg is te weinig trots op zijn bier en te gemakzuchtig in zijn keuze. De biercultuur en met name de toekomst van Lambiek, Vlaams Bruin en Saison is in gevaar. Het zullen zeker niet de megaconcerns zijn die de biercultuur uit gaan dragen. Er verdwijnen jaarlijks kleine brouwerijen die niet meer kunnen opboksen tegen de kapitaalkrachtige concerns of concurrentievervalsing. De politiek maar ook de modale consument moeten wakker geschud worden!

Het boek doornemend is de opbouw logisch en het lettertype in kolommen vlot leesbaar. Biertoerisme, Bierfestivals (ook ons Kerstbierfestival wordt prominent genoemd)
Zelf bier maken, bierstijlen zijn als het ware een prélude voor het interessantste deel: Het overzicht van alle Brouwerijen en bieren in de Benelux. (met 3 blz. over Luxemburg) Het viel mij op dat er sinds oktober 2002 slechts weinig aan de tekst is gewijzigd of het moeten ‘onze’ kerstbieren van 2002 zijn en dat er weinig of geen verifiëring heeft plaats gevonden(gesloten brouwerijen, bierhandels, verdwenen bieren: je stuurt zo mensen voor niks op pad) Een kwalijke zaak! Hier en daar is er in de vertaling ook iets mis gegaan bv. op blz. 70 De gepensioneerde biergoeroe Peter Crombecq en op blz. 71 bij de Dolle Brouwers: Het Oerbier ligt enkele jaren te rijpen, het Stille Nachtbier, wellicht het meest intense bier soms wel een decennium lang, gevolgd door een veroordeling van de Stille Nacht Réserva. Op blz. 112 bij Bavaria 8.6: Amberkleurige gerstewijn waaraan sherry is toegevoegd. 

Desalniettemin een nuttige gids voor iedere liefhebber.
De Biergids is te koop in de boekhandel, ISBN 9021538989 Prijs, 19,90 euro. Tim Webb signeerde vorig jaar zijn Engelstalige Good Beer Guide voor mij met de tekst “To Jan from OBER, the best festival I’ve never been to: Hij zal was op de negende editie op ons festival aanwezig zijn om zijn boek te signeren en om die unieke sfeer en bieren te proeven…

JvBragt


top

online : march 06 2004