START O.B.E.R. KERSTBIERFESTIVAL BIERARCHIEF LINKS

CONTACT

"Geuzetocht 2002"


cat. O.B.E.R. daguitstap org. Objectieve Proef Ajuinen(OPA) ism O.B.E.R..
datum: 24/08/2002 verslag: Eddy Scheepers
foto's:

De regen kwam met bakken naar beneden op zaterdag 24 augustus. Twee deelnemers uit Kapellen moesten op weg naar onze opstapplaats in Essen al een heel eind omrijden wegens wateroverlast. Berichten op de radio over  hevige regenval in Alsemberg en Halle, waar fase 2 van het rampenplan was uitgeroepen, deden het ergste vermoeden, aangezien de lokaties die op ons programma stonden slechts een steenworp van deze plaatsen verwijderd liggen. Maar… de 14-de geuzetocht van OPA uit Aalst ondervond niet de minste hinder van het aangekondigde onheil !

We bezochten brouwerij Boon, waar Frank Boon zelf een rondleiding gaf. Die eer valt niet iedereen te beurt, aangezien voor geleide bezoeken normaal gezien een beroep wordt gedaan op gidsen van de plaatselijke Dienst voor Toerisme. Brouwerij Boon is de laatst bijgekomen lambikbrouwerij, maar staat in voor een groot deel van de Pajottenlandse jaarproductie.

Het volledige brouwproces werd uitgelegd, waarbij de brouwer vaak tijd maakte om uit te leggen hoe de zaken vroeger werden aangepakt en op welke manier en met welke technologieën hij nu te werk gaat. Voor de bieren van Boon worden uitsluitend zelfgebrouwen lambikken gebruikt. Ook de geuzes Moriau en De Koninck worden door Boon ‘gestoken’. Verder levert Boon wort aan De Cam, De Drie Fonteinen en Hanssens en bottelt hij voor brouwerij Oud Beersel…

We proefden achtereenvolgens lambikken van 4 maanden, 18 maanden en 3 jaar, zodat de smaakevolutie kon worden vastgesteld. Uit de inox mengtank werd “commerciële-kriek in-spe”geproefd (het mengsel was nog niet gefilterd en aangezoet).

Als afsluiter proefden we lambik van 3 jaar waar frambozen waren opgestoken. Het betrof hier een bier dat nog moest worden verdund, omdat de concentratie van de frambozen  eigenlijk het dubbele bedroeg van wat de consument in het glas krijgt. Eén van de dames maakte de bedenking dat het misschien kon worden gebruikt om als saus over roomijs te  gieten, wegens de zeer sterke fruitsmaak van het mengsel… Vervolgens werd er lambik van 3 jaar bijgevuld in de proefglazen, zodat de fruitconcentratie de normale  waarde bereikte. Lekker, zelfs voor iemand die het eigenlijk niet zo op fruitbieren begrepen heeft.

De Drie Fonteinen was zoals steeds de plaats waar ’s middags de innerlijke mens werd versterkt. Als aperitief proefden we een lambik ‘3 fonteinen’ van 1 jaar oud. Bij de maaltijd (alle gerechten worden bereid met geuze of lambik) was er keuze tussen de verschillende bieren die door ‘De Drie Fonteinen’ worden gemaakt. De geuze van Armand bleek eens te meer een uitstekende keuze.

In Cafe de La Bascule schenkt men oude geuze van Hanssens, oude kriek van Boon en gefilterde, aangezoete kriek van Boon van het vat. Deze laatste smaakt sterk naar zogenaamde ‘rode neuzen’, wat door verschillende proevers werd bevestigd.

Het cafe herbergt eveneens een weeginstallatie uit vroeger tijden, wat meteen de herkomst van de naam verklaart. Buiten bevindt zich de ‘lastplaat’ waar vroeger karren werden opgereden, binnen staat het afleesmechanisme, waar met verschuifbare gewichten de massa van de kar werd bepaald. Een doktersweegschaal in ’t groot dus…De uitbater wist ook nog te vertellen dat de grens tussen Bellingen en Beert eigenlijk dwars door zijn café liep…

De volgende halte was het streekproductencentrum in Halle. Zoals de naam reeds zegt, worden hier producten verkocht die typisch zijn voor het Pajottenland. Wij denken hierbij natuurlijk meteen aan bier. Het spreekt voor zich dat er ook andere zaken te koop zijn : fruitwijnen, de typische kaassoorten (schepkaas, mandjeskaas, “pottekeis”,…) en verder ook biologisch geteelde groenten en fruit. Beslist de moeite om eens langs te gaan.

Dat wij vooral geïnteresseerd zijn het bieraanbod is niet verwonderlijk : alle geuzes met fond zijn er te koop, ook de Selection Lambic van Belle-Vue. Verschillende deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om enkele flessen aan te kopen.

Wij werden er vergast op een kleine proeverij : 3 geuzes werden ons gepresenteerd, zonder vooraf te weten dewelke. We proefden Cuvée René van Lindemans, geuze van Oud Beersel en ongefilterde geuze van Girardin.

Het cultureel intermezzo dat daarop volgde was volgens de meesten een stuk minder interessant. Bij het bezoek aan het museum van het Belgisch trekpaard stonden er verschillende mensen reeds na een half uur terug buiten, terwijl de gids binnen aan het vertellen was dat Vollezele op het einde van de negentiende eeuw het wereldcentrum was van de  trek- en werkpaarden, Men kwam er naartoe vanuit Rusland en Amerika om paarden te kopen…Aan informatie over deze edele werkkrachten geen gebrek, maar geuze werd er daar in Vollezele niet geproefd. 

Voor de avondlijke boterham werd er halt gehouden in Pepingen, in taverne Cadiz. Hier kan men Timmermans Caveau, kriek Timmermans van ’t vat en geuze De Koninck drinken.

Laatste stopplaats van de dag was  De Cam in Gooik. In deze voormalige boerderij-brouwerij (ze wordt reeds vermeld in geschriften uit 1515) namen we plaats in het café. De Cam herbergt verder een ontmoetingscentrum, het museum van Vlaamse volksinstrumenten, een karrenverzameling, uiteraard de geuzestekerij en… het politie-bureau. Wij proefden jonge lambik, kriekenlambik en geuze De Cam. Deze laatste kon bekoren omwille van zijn zachte smaak met een droge afdronk, ideaal om deze geslaagde dag af te sluiten (bedankt OPA !).

Om het te zeggen met de woorden van een (die dag verhinderde) voorzitter : de afwezigen hadden ongelijk !

Bezochte adressen :

- Brouwerij Boon, Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
- De Drie Fonteinen, Herman Teirlinckplein 3, 1650 Beersel
- Cafe de la bascule, Hondzochtstraat 3, 1674 Bellingen (dinsdag gesloten)
- Streekproductencentrum, Poststraat 3A, 1500 Halle (www.streekproductencentrum.be)
- Musuem van het Belgisch trekpaard, 1570 Vollezele (naast de kerk)
- Taverne Cadiz, Eikstraat 59, 1670 Pepingen (maandag gesloten)

- De Cam, Dorpsstraat 67A, 1755 Gooik


top

online : september 2002