START O.B.E.R. KERSTBIERFESTIVAL BIERARCHIEF LINKS

CONTACT

 BRUSSEL   IS   GENEREUS


cat. O.B.E.R. daguitstap org. Gunter Mertens
datum: 27/10/2001 verslag: Herman Van der Ven
foto's: online progr. online

Nog voor je de trein uitstapt in Brussel-Noord laten de “lichte” vrouwen al zien wat ze in hun mars hebben. We verzamelden in deze ietwat gore buurt aan de achterzijde van het station. Die omgeving ging al wandelend over in een bazaar op straat en dan wat gewone burgerlijke wijken, tot we plots belandden in het Schaarbeeks Biermuseum. In een verlaten schoolgebouw verzamelden een tiental enthousiastelingen heel wat glazen, flessen, bierviltjes, machines, gereed-schappen, documenten, bier-reclame enz… Genoeg dus om elke bierliefhebber een tijdje in te laten verdwalen.

We konden er ook proeven we een “Schaerbeekoise”, een donker bier gebrouwen door Abbaye des Rocs, naar een origineel recept. Geen Kriek in Schaarbeek dus, alhoewel de gemeente bekend staat om zijn “echte Krieken” (griottes). Een echte goeie kriek had hier dus zeker niet misstaan.

Maar het bier was goed of we hadden al grote dorst dus dronken we er nog eentje, we tekenden het gastenboek en probeerden toen een tram naar het Poelaertplein te nemen aan de St.- Servaaskerk . De Gunter werd bij de eerste poging prompt van het voertuig gestuurd. (nvdr: ik had mij nochtans geschoren…)

Tijdens onze tramrit door Brussel passeerden we het Koninklijk Paleis. We onderdrukten de drang om een felicitatie voor Prinses Elisabeth te gaan neerschrijven en stapten uit aan het indrukwekkende  Justitiepaleis, een omstreden creatie van architect Poelaert. Dit gebouw staat op de Galgenberg, één van de hoogste punten van Brussel, en je hebt er dan ook een mooi panorama over Brussel.

We zakten door de Marollen af naar de Brasserie “Skieven Architek”. Sinds in 1866 een 1000-tal huizen en nog veel meer mensen moesten verdwijnen voor de bouw van het Justitiepaleis, is in de Marollen het woord “architect” een echt scheldwoord. In dit etablissement aten we een boterham met platte kaas ,kaas of hesp met een blond of bruin huisbier. Over de brouwer van deze bieren kwamen we niets te weten. We kregen wel prompt een schoteltje salami en een schoteltje chips (Brussel is genereus).

Na een verdere wandeling door de Marollen en langs Manneken Pis belandden we op de Grote Markt waar we in de nieuwe cafebrouwerij “De Brouwers van de Grote Markt “ een rondleiding kregen van Marc Knops ( bekend van Villers, Domus, Duysters, Achel enz…).

Het is waarschijnlijk al niet gemakkelijk geweest om de brouwinstallatie in het smalle beschermde pand te krijgen, maar bij het ontwerp van het cafe en de brouwinstallatie heeft de architect (weeral een architect) niet overlegd met een brouwer en dat is wel te merken. Het brouwen gebeurt vrijwel volledig ’s nachts, wegens gevaar voor de bezoekers.

We kregen drie bieren te proeven in kleine glaasjes: de Witte , de Ale en de Spéciale Grand-Place. Het kerstbier dat op stapel staat zal exclusief te proeven zijn van het vat op ons Kerstbierfestival. De Witte en de Ale van hoge gisting, de Spéciale is van lage gisting (ondanks wat in “Den Bierproever 65 staat) en het bestlopende bier van de zaak.

Dit alles werd geproefd bij een grote schaal kaas en geplooide salamischijfjes geprikt op een halve rode kool (Brussel is genereus ).

Dan was het sprinten naar de ondergrondse waar we net onze tram haalden . Om 16 uur stipt (?) vielen we bij Cantillon binnen . De voorziene rondleiding werd spijtig genoeg gegeven door een gids die soms minder wist dan velen van ons en die zich ook nog regelmatig versprak. Maar de proeverij maakte veel goed en Brouwer Jean-Pierre Van Roy kwam helemaal los. We proefden 5 bieren : een jonge geuze, een kriek, een framboise, een  Fou'Foune (abrikozen), en een oudere geuze.  (Brussel is genereus).

Een korte wandeling en we konden aanschuiven aan tafel in “ in ’t Spinnekopke ”. We hadden al wat aperitiefkes op, maar ne verse lambik van Cantillon kon er nog altijd bij. Dat was dan de 6de Cantillon–smaak van de dag. De bierkaart was echt indrukwekkend. Het was moeilijk kiezen voor een tweede of derde bierke.

Na het eten wandelden we dan verder door het oude Brussel . In de Rue des Bouchers zaten de mensen nog buiten op de terrassen ( op 27 oktober ! ).We werden daar nog regelmatig aan tafel genodigd maar we hadden al gegeten (Brussel is genereus ).  

We dronken nog een bierke in de “Mort Subite” en in de “L’imaige de Nostre Dame” en na een rustige wandeling naar het Centraal Station konden we weer naar huis toe.Het was een geslaagde dag met een goed programma, een goeie timing, goeie variatie in activiteiten. De Gunter mag dat nog doen of beter : iemand anders mag eens proberen het zo goed te doen .

Herman

Adressen:

Schaarbeeks Biermuseum
L. Bertrandlaan 33-35
1030 Schaarbeek 
02/241.56.27

De Skieven Architek
Vossenplein 50
1000 Brussel
02/514.43.69

De Brouwers/Les Brasseurs
Heuvelstraat 24
1000 Brussel
02/513.98.43

Geuzemuseum Cantillon
Gheudestraat 56
1070 Anderlecht
02/521.49.28

In’t Spinnekopke
Bloemenhofplein 1
1000 Brussel
02/511.86.95

A La Mort Subite
Warmoesberg 7
1000 Brussel
02/513.13.18

A L’Imaige de Nostre-Dame
Grasmarkt 8
1000 Brussel
02/219.42.49


top

online :november 2001