START

O.B.E.R. KERSTBIERFESTIVAL BIERARCHIEF LINKS

CONTACT

Bespreking BIERTYPENGIDS Derek Walsh

cat. Boekbespreking org. nvt.
datum: 17/03/2002 verslag: Jan M. Van Bragt
foto's: cover, back

Op 17 maart jl. werd op het Delta amateurbierbrouwfestival in Goes de lang verwachte Biertypengids van bieridealist Derek Walsh door hem zelf voorgesteld. 
Dit 143 blz. tellende boekwerk, in handig formaat, is niet het zoveelste boek over bier; Er staan geen brouwerijen opgesomd met hun assortiment, geen geschiedenis, brouwprocessen, foto's of marketingverhalen. Nee, het is eerder een technisch bierbijbeltje alleen bedoeld voor (thuis-)brouwers, keurmeesters en ervaren bierproevers. Derek heeft in de gids zelf duidelijk zijn bedoeling uitgelegd: Hij wilde een gids samenstellen met technische en recepteninformatie; objectieve smaakomschrijvingen en proefformulieren voor gevorderden. Daarnaast is Derek er in geslaagd om misverstanden over biertypen te corrigeren en tenslotte om minder bekende biertypen uit te diepen en proevers en zelfbrouwers nieuwe uitdagingen te geven. 

Sinds 1999 is Derek bezig met het samenstellen van deze gids. Er ging ook geen bierfestival voorbij of je kwam hem tegen met zijn laptop, thermometer, pH-meter en zijn onafscheidelijke mini-proefformuliertjes. In minder dan twee jaar heeft hij zo'n 400 bieren gekeurd; het objectief proeven en het onderbrengen in typen en research world-wide dwingen respect af. Het is ook al weer twee jaar geleden dat we hem op onze clubavond met een zeer boeiende lezing en interessante proefsessies mochten verwelkomen. Toen al sprak hij van biertypen ipv. Biersoorten en zijn eigenzinnige achterliggende gedachte hieromtrent. 

Het voorwoord is, niet geheel onverwacht, geschreven door Beerhunter Michael Jackson, beide zijn engelstalig en Derek is jarenlang correspondent voor Michael geweest in Nederland. Ook was Derek medewerker bij de TV-serie 'the Beerhunter' 'Derek is a passionate, but demanding, beer-lover and a brewer of distinction. I shall be consulting his new work for its detail, clarity and accessibility...'

Het boek is overzichtelijk ingedeeld. Eerst wordt het gebruik uitgelegd en de bierkeuze,(vage benamingen zoals kerst- of winterbier niet ivm. het ontbreken van referentiebieren) de technische fiche (analyses)en de proefformulieren ingeleid. Ten opzichte van het Bierjaarboek van P. Crombecq heeft Derek alle geur-, smaak en nasmaakassociaties weggelaten en de associaties voor kleur toegevoegd.

De biertypen zijn in 5 groepen ingedeeld: 

Groep A voor lichte bieren met minder dan 6% vol.alc 
Groep B voor donkere bieren met minder dan 6% vol.alc 
Groep C voor lichte bieren met meer dan 6% vol.alc 
Groep D voor donkere bieren met meer dan 6% vol.alc 
Groep O voor Overige/Oer-/Originele bieren, niet te definiėren typen 
In deze categorie oa. bieren gebrouwen met zaden, kruiden, koffie, planten, chocolade, noten en andere dranken. 

Tijdens de presentatie gaf Derek aan dat er inmiddels helaas al wat referentiebieren van de markt zijn verdwenen (oa. Maltezer van br.de Ridder, Maastricht)en dat de 'snijder' een 'foutje' had gemaakt bij de EBC-kleurgetallen op blz. 52. Verder heb ik geen onjuiste informatie of storende fouten ontdekt. Conclusie: Voor ervaren (thuis-)brouwers en (objectieve) bierproevers is er nog heel wat (bij) te leren: Om een volleerd proever te worden is deze biertypengids onmisbaar! Prijs-kwaliteitverhouding is dik in orde, zoveel (nieuwe)informatie voor deze prijs is echt de moeite waard! 

ISBN 9021536129 Uitgeverij Kosmos Z&K prijs: €9,99 Bij de boekhandel 

JvBragt


top

online : march 27 2002